2021. gads dabasgāzes tirgū

2021. gads dabasgāzes tirgū bija negaidīti izaicinošs un dinamisks. Dažādi globālie apstākļi izraisīja strauju cenu lēcienu, kā rezultātā dabasgāzes cena 2021. gada beigās bija gandrīz 6 reizes lielāka nekā gada sākumā. Tas būtiski ir ietekmējis gan dabasgāzes lietotājus, gan dabasgāzes tirgotājus.

Šogad notikušais dabasgāzes cenas pieaugums aizsākās jau iepriekšējā ziemā, kad ilgstoši bija zemas gaisa temperatūras gan Eiropā, gan Āzijā. Aukstās ziemas dēļ pieauga dabasgāzes patēriņš un līdz ar to arī pieprasījums, tāpēc 2020./2021. gada dabasgāzes uzglabāšanas sezona Rietumeiropā tika noslēgta ar rekordzemiem krājumu līmeņiem pazemes gāzes krātuvēs.

Zemie krātuves līmeņi radīja pastiprinātu pieprasījumu pēc dabasgāzes 2021./2022. gada iesūknēšanas sezonai, lai nodrošinātu dabasgāzes rezerves gaidāmajai ziemai. Tajā pašā laikā notika arī globālās ekonomikas atkopšanās pēc Covid-19 pandēmijas radītās krīzes. Atjaunojās ražošana, un pieprasījums pēc dabasgāzes palielinājās vēl vairāk. Arī šīs vasaras ilgstoši karstie laikapstākļi Rietumeiropā un Āzijā palielināja pieprasījumu pēc dabasgāzes – tā tika izmantota elektroenerģijas ražošanai, lai nodrošinātu nepieciešamās jaudas kondicionēšanas iekārtu darbībai. Āzijas reģions ir lielākais sašķidrinātās dabasgāzes jeb LNG tirgus, spējot piedāvāt vairāk nekā par 20% augstākas cenas nekā Eiropā. Iepriekšējos gados uz Eiropu vestie LNG apjomi tika novirzīti uz Āziju, tādā veidā radot LNG nepietiekamību Eiropā un pieprasījumu pēc dabasgāzes palielinot vēl vairāk.

Arī Eiropas Savienības izvirzītie klimata mērķi un zaļais kurss, lai mazinātu CO2 izmešus un globālo sasilšanu, ir sekmējis dabasgāzes patēriņa pieaugumu. Klimata mērķu sasniegšanai aizvien vairāk tiek samazināta fosilā kurināmā – akmeņogļu, naftas, lignīta un citu – izmantošana, tos aizstājot ar dabasgāzi.

Nākotnes cenas būs atkarīgas gan no āra gaisa temperatūras ziemā, gan no ģeopolitiskās situācijas un tā, kādu ārpolitiku īstenos Eiropas Savienība un katra dalībvalsts atsevišķi. Rūpējoties par saviem klientiem, kopējos dabasgāzes deficīta apstākļos, kad ir ierobežota resursu pieejamība, Latvijas Gāze ir iesūknējusi dabasgāzi pietiekamā daudzumā, lai varētu nodrošināt nepārtrauktas piegādes arī nākamajā gadā.

Iepriekšējie jaunumi

16.12.2021. | iedzīvotājiem | padomi
Latvijas Gāze aicina sagaidīt svētkus droši

Lai svētku gaidīšanas laiks būtu mierīgs un bez liekiem satraukumiem, aicinām atcerēties, par svarīgākajiem drošības noteikumiem, gatavojot svētku gardumus un izrotājot mājokli. Īpaši svarīgi pārrunāt šos jautājumus ar bērniem, lai kritiskajā situācijā viņi zina kā rīkoties.

Lasīt vairāk
15.12.2021. | iedzīvotājiem | padomi
Noderīgi padomi, kā gudri izmantot dabasgāzi un citus energoresursus un tērēt mazāk

Ziemas sezonā ievērojami pieaudzis energoresursu patēriņš, līdz ar to arī izmaksas. Esam apkopojuši noderīgus padomus, kā veikt pārdomātus darbus izdevumu samazināšanai un mājokļa energoefektivitātes uzlabošanai.

Lasīt vairāk
10.12.2021. | tarifi | iedzīvotājiem
No 1. janvāra mainās dabasgāzes cenas mājsaimniecībām

No 2022. gada 1. janvāra mājsaimniecībām, kas iegādājas dabasgāzi pēc regulētā tarifa, dabasgāzes cenas pieaugums būs ievērojami mazāks par kopējo dabasgāzes cenu pieaugumu tirgū.

Lasīt vairāk